​Як заробляє Red Bull?

Приводом для цього поста стала головна спортивна подія в світі Формули-1. Вперше за 47 років претенденти на титул почали вирішальну гонку з рівною кількістю очок: семиразовий чемпіон Льюїс Хемілтон із Mercedes проти Макса Ферстаппена з Red Bull.

Однак мова піде сьогодні не про Формулу-1, а про Red Bull. Навіщо австрійській компанії з виробництва енергетиків вся ця масштабна спортивна історія? Нагадаю, що Red Bull має дві команди Формули-1, п’ять професійних футбольних клубів і одну хокейну команду. Також компанія проводить змагання Wings for Life Run та спонсорує тисячі спортсменів. Отож, як Red Bull заробляє гроші, окрім продажу енергетиків?

За звітом Red Bull 2019 року, компанія продала по одній банці майже кожній людини на планеті — 7,5 мільярдів банок енергетика за рік. Насправді Red Bull не виробляє напій — виробництво та наповнення банок повністю передані на аутсорс, а сама компанія сфокусувалася на продажах.

Яка маржинальність?

Вартість однієї банки Red Bull приблизно 9 центів. Рекомендована роздрібна ціна банки становить 3,59 доларів США. Великі клієнти, як-от, Walmart платять від 44 до 48 доларів США за ящик із 24 банок. Це 1,87 доларів США за банку (все одно більше ніж у 20 разів за вартість виробництва).

У чому секрет?

Популярність Red Bull полягає у протяжному брендингу та продуманій маркетинговій стратегії. Усе розпочалось з аудиторії клубів та вечірок — дуже важко уявити студентську вечірку без кількох банок Red Bull під рукою. Компанія активно використовувала «студентських бренд-менеджерів». Це популярні студенти університетів, яких заохочували до просування Red Bull в кампусах університетів. Їм натомість давали банки напою для вечірок. Звідси і з’явились машини Volkswagen Beetle з величезними банками Red Bull на даху. Згодом тренд вловили бармени, а далі вже всі почали змішувати Red Bull з горілкою або Jäger. Незабаром напій почали продавати в нічних клубах і на фестивалях по всьому світу, створюючи конкуренцію.

До чого тут спорт?

Завдяки спонсорству та володінню спортивними командами Red Bull працює з клієнтами глибше та тісніше, ніж традиційна реклама. Люди п‘ють напій з тим самим логотипом, що й на автомобілі з Формули-1, на скейтборді чи парашуті. Також Red Bull робить ставку на сторітелінг, інвестуючи у створення медіа-контенту.

Одним з найкращих прикладів такого маркетингу Red Bull був Фелікс Баумгартнер. Цей спортсмен-екстремал здійснив стрибок зі стратосфери в 2012 році (з висоти майже 40 км!). Проект коштував Red Bull 50 мільйонів доларів, проте взамін вони отримали просто колосальне медійне охоплення. В той рік Red Bull вперше досягли рівня доходу в 6 мільярдів доларів США. Спонсорування подібних екстремальних спортивних подій використовує до сьогодні.

Скільки коштує маркетинг? Які ризики?

Третину доходів Red Bull витрачає на маркетинг. Однак факт залишається фактом: зростання їхніх доходів з 2012 року сповільнилося.

Компанія майже повністю залежить лише від одного продукту — енергетичного напою. Це обмежує її зростання і, в кінцевому підсумку, може стати великим ризиком. Плюс фактор того, що в світі зростає обізнаність людей про здоров’я та харчування. А основний продукт у великих дозах може спричинити ожиріння, безсоння та діабет.

Спроба заробити на спорті

Тому інвестиції в спортивні команди та медіапродукцію — це ще й спроба диверсифікувати свою справу і створити додаткові ланцюжки вартості, реалізувавши спорт як бізнес. Прикладом якісної інвестиції була купівля команди «Нью-Йорк Буллз» за приблизно 25 мільйонів доларів у 2006 році. Зараз її вартість зросла до 290 мільйонів доларів, за оцінками Forbes. А оскільки футбольний ринок США лише зростає, ціна на франшизу в Нью-Йорку, швидше за все, зросте в майбутньому.

Тим не менше, основним драйвером доходів донині залишаються продажі енергетика, які становлять приблизно 97% загального прибутку. Red Bull згадує інші види своєї діяльності як «постійні інвестиції в бренд», що вказує на те, що це радше збитки, а не джерела доходів — принаймні, поки що.

Додати коментар

останні дописи