​Про робочі зустрічі: мій досвід та правила

У корпоративному світі постійного «business development» і погонею за «new opportunities» існує дуже багато інструментів. Усі вони мають збільшити ефективність, продуктивність, ревеню, профіт, не проґавити нові можливості і так далі по списку. Але будь-який інструмент можна використовувати і неправильно.

Наприклад, лінк на особистий календар дозволяє автоматично створити онлайн-зустріч. Здавалось би, геніальний винахід людства, який має автоматизувати та спростити складні та часозатратні процеси. Інколи автоматичні призначення зустрічей майже в сліпу використовують B2B-продавці та різні менеджери — часто це дуже погано. 

З мого особистого досвіду, проблема полягає в тому, що зазвичай через цю звичку планування зустрічей в календарі люди рідко якісно готуються до них. І через собою ж створену завантаженість часто проводять ці розмови не уважно, не вмотивовано і безрезультативно. Після таких розмов, окрім жалю за витраченим часом, є і більш конкретні бажання: не працювати з цією компанією чи людиною.

Ділюсь декількома своїми особистими правилами, які стосуються робочих зустрічей:

▪️ Мінімізувати їх кількість

Так, продажі — це про математику і деколи про кількість. Краще менше, але якісно, ніж більше, проте ніяк (на мою думку). 

▪️ Не брати участь в зустрічах, в яких тема/компанія/позиція мені не цікава

Щоб це зрозуміти достатньо приділити декілька хвилин, щоб погуглити. Це може зекономити вам години.

▪️ Не брати участь в зустрічах без хоча б приблизного (бажано максимально детального) плану розмови

Якщо я погодився на зустріч, то сприймаю це як зобов’язання. І окрім пунктуальності, плану розмови, для мене найважливіше присутність. Бути ментально присутнім тут, а не в своїх інших справах, телефоні чи ноуті. Бути присутнім для мене означає все — від підготовки до зустрічі до керування своєю увагою на самій зустрічі.

▪️ Запитання

Для будь-якої продуктивної бізнес-зустрічі важлива якість ваших запитань. Якщо вони у вас не готові, краще не приходьте на зустріч.

▪️ Залученість

У розмову, у питання, у відповіді, у старання людини та її особистість.

▪️ Цікавість в співрозмовнику

За бізнесом завжди стоять живі люди. А особисті стосунки завжди визначають бізнес. Інколи якісна розмова з нібито випадковою людиною в майбутньому може мати величезну вагу для вас у вашому бізнесі.

▪️ Місце проведення

Covid-19 змінив світ і тепер можна проводити мітинги з спальні, вітальні чи кухні. Добре, якщо це сплановано: у вас хороший інтернет та звук. Окрім 1% винятків проведення зустрічей з телефону у машині/метро/вулиці, скоріш за все свідчить про низьку мотивацію та рівень підготовки у вашого колеги, ніж про будь-що інше.

▪️ Про упередженість

Упередженість зустрічається дуже часто — щодо віку, досвіду, раси, статі, позиції. Бути відкритим до нових знань, точок зору, усвідомлювати, що у світі дуже багато речей, про які ти й гадки не маєш, хоч і думаєш, що знаєш про них все. 

▪️Наступні кроки, фолоу-ап та дії після розмови/зустрічі 

Якщо в кінці розмови не проговорені та не погоджені наступні кроки і після закінчення ви не отримали мейл з підсумками, то в 99% випадків ви та ваш співрозмовник витратили час впусту.

Не завжди виходить ідеально пройти всі пункти самому, але я ЗАВЖДИ стараюсь це робити. Ці пункти стосуються першої бізнес інтро-зустрічі. Звичайно, для щоденних зустрічей чи зустрічей з друзями, близькими колегами, та партнерами є інші підходи, хоча багато пунктів таки універсальні.

Додати коментар

останні дописи