​У Китаї зафіксували перший випадок масштабної афери з діпфейками

Пам’ятаєте, я розповідав про діпфейки? Згадував про те, що сама технологія створює досить багато ризиків, пов’язаних пз зловживанням нею. Ось один з них.

Перший випадок масштабної злочинної схеми за допомогою діпфейків зафіксували у Китаї. Там шахраї обманювали державні структури, використовуючи «синтетичні особистості» ще з 2018 року, заробивши на цьому $76 мільйонів.

Як працювала схема?

Шахраї купували на «чорному онлайн-ринку» чужі фотографії, створювали на їх основі відеодіпфейки і тим самим обходили систему біометричної ідентифікації.

ДДіпфейки вони створювали за допомогою софта, яка перетворює фото на відео. В результаті здається, що людина в реальному часі киває, моргає й розмовляє.

За допомогою такої схеми шахраї зареєстрували підставну компанію, яка могла видавати своїм клієнтам підроблені податкові накладні. 

Скільки їм коштувало обдурити систему? 

Фото в хорошій якості та з персональним ID коштує на місцевому чорному ринку всього $5. Додатки, які створюють діпфейки та оживляють фото, є безкоштовні, а платні коштують всього декілька доларів. 

Китайці використовували перепрошиті смартфони, тобто які при ввімкненні фронтальної камери автоматично запускають вбудоване діпфейк-відео. Один такий телефон коштує 1650 юанів (близько $250).

Таким чином за два роки шахраї заробили $76 мільйонів. І лише зараз їх було притягнуто до відповідальності.

Додати коментар

останні дописи