​Скільки друзів нам потрібно?

Половина американців втратили зв’язок принаймні з одним другом під час пандемії. Еволюційний психолог Робін Данбар вивчає соціальні стосунки протягом 50 років, і він умовно розрізняє декілька кіл людей, з якими ми спілкуємось. 

Перше коло — 2 особливих людей, часто це наші батьки або партнер у стосунках. Далі 5 близьких, яких ми вважаємо своїми близькими друзями. 15 хороших друзів, яким ми симпатизуємо і можемо добре спілкуватись (здається, тут в українській мові стає в нагоді слово «товариші»). Далі ще 50 людей (з якими ми +- спілкуємося), 150 «casual friends» (наш «клан» у широкому значенні). І останнє коло — це 500 знайомих, знайомство з якими ми пам’ятаємо.

Дослідження доводять, що нам потрібно витратити близько 200 годин протягом трьох місяців, щоб перетворити «простого знайомого» на одного з «хороших друзів».

Через 6 місяців після того, як ви не контактували, вони перестануть бути «хорошими друзями» і знову перейдуть в когорту «знайомих».

Дружба змінюється з часом. Ми не залишаємо одних і тих же друзів протягом усього життя. Точніше залишаємо, але йдеться про дуже мале число людей, з якими ми залишаємось друзями на все життя.

А скільки близьких друзів у вас?

Додати коментар

останні дописи