​Мій Топ-7 книг за 2021 рік

▪️ «Подолати минуле. Глобальна історія України»  Ярослав Грицак 

Просто знахідка і абсолютний must-read для всіх українців. Тут відсутня замиленість (звична для історичних книг), чи подача та трактування історії з «перспективи переможця». Автор формує чотири критерії для написання книги про історію України: 

1. Моїм ідеалом є історія без імен та дат.

2. Історія має бути короткою.

3. Історія має бути глобальною. 

4. Історію України треба розглядати в контексті довгої часової протяжності. 

Дуже влучна та інтелектуальна актуалізація історії України у контексті всього світу, а не лише в локальній перспективі недавніх імперій.

▪️ «Поведінкова економіка. Як емоції впливають на економічні рішення»  Річард Талер

Книга професора Чиказької бізнес школи, лауреата Нобелівської премії в галузі економіки 2017 року. У книзі є дуже багато прикладів, досліджень та психологічних феноменів, що безпосередньо впливають на наші рішення, а звідси — на економіку. Тут також багато посилань на роботи Деніела Канемана (автора однієї з найважливіших книг ХХІ століття «Мислення швидке та повільне»).

▪️ «Power Questions» – by Andrew Sobel

Одна з найкращих книг для B2B-менеджерів з продаж. Я дуже люблю запитання. Вважаю, що правильні запитання інколи важливіші за самі відповіді. Відповіді, на відміну від запитань, в динаміці можуть змінюватись. Ця книга про правильні запитання в бізнесі, у продажах, у стосунках з клієнтами на всіх етапах. Максимально практична книга, що допоможе вибудовувати довготривалі стосунки з вашими партнерами та клієнтами.  

▪️ «NonViolence Communication»  by Marshall B. Rosenberg

Будь-які якісні стосунки починаються зі спілкування. Вміння вести здорові та щирі розмови з людьми набагато складніше ніж здається. Книга про емпатію, комунікацію та вирішення конфліктів. Книга для більшості людей виявиться справжньою знахідкою. Вона допоможе зрозуміти власні шаблони в поведінці та спілкуванні з близькими. Описані тут методи використовують в роботі професіоналів зі сфер комунікації та психології. Якщо зрозуміти та прийняти хоча б 10% з прочитаного, це допоможе уникнути багатьох проблем в спілкуванні з людьми.

▪️ «Столітній хірург» – Федір Углов 

Книга радянського хірурга, який прожив 103 роки, а останню операцію провів у 100 (!) років. У книзі максимально просто та доступно написано про складні на перший погляд речі. Тут багато історій з хірургічної практики. Те, що стосується нашого здоров’я має дуже чітку логіку та причинно-наслідкові зв’язки.

▪️ «Who I Am» – by Steven Reiss 

Пізнати себе та зрозуміти свої мотиви — одне з найважчих завдань, яке стоїть перед кожною людиною. Автор ділиться своїм переліком 16 напрямків та бажань, які, на його думку, впливають і формують наше життя. Це така собі розширена та доповнена версія усім нам відомої «Піраміди Маслоу». Про соціальні упередження, які заважають нам приймати стратегічні рішення стосовно власного життя. Переконаний, що аналіз самого себе через ці 16 напрямків може принести набагато більше користі за новорічні резолюції.

▪️ «Чому зебри не страждають на виразку»  Роберт Сапольскі

По-перше, якщо є ще хтось, хто не бачив лекцій Роберта Сопольскі зі Стенфорда на тему «Біологія людської поведінки», то будь ласка, зробіть собі послугу і подивіться їх з конспектом. Ці знання можуть змінити ваше життя. Книга є однією з обов’язкових на цьому курсі. Вона дуже харизматична (як і сам автор) та деколи іронічна, сумна та весела одночасно. Найважливіше — тут доволі простими словами пояснюють найважливіші біологічні процеси всередині нашого організму: секс, імунітет, хвороби, старіння, депресія, характер, темперамент, біль та задоволення… І як вчитись усім цим керувати. 

*Мій Топ-7 книг за 2020 рік можна знайти тут.

**Це не рейтинг, і тому порядок книг довільний.

Додати коментар

останні дописи